A világ laskagomba termesztése kb 8-9000 tonna évente. Legjelentősebb termesztő országok Kína, Dél-Korea, Japán, Európában Olaszország, Spanyolország, Belgium, Magyarország és Lengyelország. Kedvező élettani hatása, erőteljes, intenzív íze miatt egyre népszerűbb. Nagyobb piacokon, háztáji termelőknél szinte egész évben beszerezhető, viszonylag olcsó és változatosan elkészíthető.
Összetételében hasonlít a termesztett csiperkegombához, azonban a laskagomba könnyebben emészthető. Fehérjéének összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmaz, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény. Kálium-, magnézium- és foszfortartalma igen jelentős, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma említésre méltó. Nagyon kevés a nátriumtartalma és szelént is tartalmaz. A laskagomba 100 grammja a B-vitamin csoportból egy felnőtt napi szükségletének 20%-át, a B2 (ribofalvin) 35-40%-át , a B3 (niacin) majdnem az egész napi szükségletet tartalmazza; folsav-tartalma, amely a B12-vitamin felszívódását segíti elő, a teljes napi szükségletet biztosítja. A mai kínai orvoslásban a laskagomba porát az érrendszer erősítésére, végtag-merevségek, görcsök kezelésére használják. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, vizes kivonata egereken egyes daganatokkal szemben volt hatásos. A hosszabb időn át adagolt laskagomba az immunrendszert aktivizálja. Egyes laskagomba-fajoknak antibiotikus hatást is tulajdonítanak.
Miben segít a LASKAGOMBA?
Kedvező hatása elsősorban azokban az anyagokban rejlik, amik képesek aktiválni azokat a sejtjeinket, amelyek biztosítják szervezetünk természetes immunitását.
Sok B-, D-, C-, K-vitamint, proteint, szterolokat, néhány zsírsavat, és nyomelemeket: krómot, rezet, vasat, jódot, nátriumot, szelént és cinket tartalmaz. Ezeken az értékes anyagokon kívül a laskagomba még rostanyagban is gazdag, aminek köszönhetően megtisztul szervezetünk az ott lerakódott káros anyagoktól.
Ajánlott napi adag: 1-3 g/napi adag (1-3 mokkáskanálnyi)
Kinek segíthet a LASKAGOMBA?
- A szívbetegeknek, mert kedvezően hat a vérnyomásra, és szabályozza a vér koleszterinszintjét.
- A cukorbetegeknek segíthet a vércukor szinten tartásában.
- Az allergiásoknak és az asztmásoknak.
- Mindenkinek, aki valamilyen gyulladástól, ízületi problémáktól, bőrbetegségekben szenved. Azoknak is segíthet, akiknél gyulladás folytán szemölcsök alakultak ki és az ekcémásoknak
- Ha máj-, vese- vagy hasnyálmirigy-betegségben szenved, a laskagombát különösen ajánljuk. Javíthatja az anyagcserét, regenerálja a belső szerveket..
- Ha az öregedés jeleit tapasztalja magán, tegyen próbát a laskagombával, hiszen a sejtek regenerációjával tulajdonképpen lassítja az öregedést.
FIGYELMEZTETÉS!
Gombára és gomba spórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt. Jelen információk csak tájékoztató jellegűek. Használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Tartsa be a leírásban foglaltakat és ne lépje túl az ajánlott napi adagot! Jelen termék fogyasztása nem helyettesíti az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot, vagy az orvosa által előírt gyógyszeres és egyéb kezelési módokat.
A jelenleg hatályban lévő EU-s (A 37/2004 (IV. 26.) EU) és magyar jogszabályok alapján a gyógyhatású gombáknak ill. semmilyen más élelmiszernek (pl. fokhagyma) gyógyhatást tulajdonítani nem szabad, ezért a fenti leírásban olvasható állítások nem vonatkoztathatók a fentebb leírt élelmiszertermékekre sem. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos
publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.
Forrás: https://www.terezia.eu/hu/cikk/laskagomba_es_hatasai_mint_gyogyito_gomba
https://egeszsegter.hu/cikk/1124/laskagomba-a-gyogyito-gomba
– VETTER, J (1999): A laskagomba (Pleurotus ostreatus) beltartalmáról. A MAGYAR ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMÉKTANÁCS GOMBA TAGOZATÁNAK LAPJA 3 (11) 21- 23. p.
– World J. Fungal & Plant Biol., 3 (1): 01-12, 2012.